Vänja katten vid utelivet

En katt som varit innekatt eller kattungar som ännu inte upplevt utomhusmiljön, behöver vänjas vid den nya tillvaron innan de känner sig säkra. Du som ägare är en viktig del för att de ska våga och vara säkra.

Van inne först

Om du planerar på att släppa ut katter för att du har flyttat och har bättre förutsättningar nu, ska du alltid vänta tills katterna är bekväm i sitt nya hem. Det kan ta allt från några dagar till några veckor. Låt dem utforska hemmet fritt och var uppmärksam på om de blir spända eller springer iväg vid olika vardagsljud. Så länge de fortsätter att gömma sig vid tillfällen då de tidigare inte gjort det, är de inte redo att gå ut.

Följ med ut

Du som ägare blir snabbt den enda tryggheten när katten går ut. En del katter är nyfikna och vandrar gärna runt och nosar, medan andra stryker sig mot väggar eller springer in igen. Bara för att de backat en eller tio gånger betyder det inte att de inte kan bli utekatter, det tar olika lång tid för olika katter. Sätt dig utomhus på en stol och lämna dörren öppen. Nyfikenheten tar över och katterna kommer att vilja gå ut. Medan de nosar och undersöker kan du leta upp ett mobilspel via exempelvis bramobilcasino.se och luta dig tillbaka. Lek med slots och videopoker medan katten leker med fjärilar.

Testa sele

Utemiljön kan vara farlig för en katt, speciellt om du bor nära en väg. Om du vill ha katten under uppsikt men erbjuda en utomhusmiljö kan du träna din katt att gå i sele. Tränings börjar inomhus, de behöver vara någorlunda van med selen innan du kan testa utomhus. Du kan inte rasta en katt som en hund, istället får du följa med katten på sina rövarstråt och se till att den inte börjar klättra upp i träd eller försvinner in under byggnader.