Lucats.se https://lucats.se För din sKatt Thu, 04 Jan 2024 14:13:05 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 För er med ett akvarium https://lucats.se/for-er-med-ett-akvarium/ Wed, 10 May 2023 03:30:00 +0000 https://lucats.se/?p=186 Om du har ett akvarium kan det med jämna mellanrum vara lämpligt att byta ut tillbehör och växter för att fiskarna ska trivas. Nödvändiga tillbehör är inte minst ett test som hjälper dig mäta vattenvärden.

Det är framförallt avgörande för att undvika sjukdomar som i slutändan kan leda till att fiskarna dör. Du kan också få information om när vattenvärdena är sämre och hinna åtgärda problemen innan växter vissnar.

Även om du håller koll på vattenvärden behöver du ändå ibland byta ut växterna. Då finns det allt från stora buskar till mindre plantor som kan smälta in i omgivningen. Lägger du till gödning tillför du också den nödvändiga näring som växterna verkligen behöver.

Hitta rätt akvariefiskfoder

Du behöver framförallt foder för dina akvariefiskar. Eftersom det finns olika sorters foder blir det viktigt att välja rätt från början. Det finns allt från tabletter till sticks och även mygglarver. Tabletter består av både alger och fiberväxter som passar för bottenätande fiskar.

Om du däremot har fiskar som äter från vattenytan är mygglarver ett passande foder. När du har fiskar som livnär sig på växter kan du välja foder som består av vegetabiliska substanser. Investera i allt du behöver för ditt akvarium, du kan handla online via fiskfoder.se.

]]>
Allt för din katt https://lucats.se/allt-for-din-katt/ Fri, 20 Jan 2023 05:30:00 +0000 https://lucats.se/?p=183 Många tycker om att ha ett husdjur hemma. Men det kan även vara ett stort projekt och innebära mycket ansvar. Ofta är det först när vi har skaffat vårt husdjur som vi faktiskt förstår vad det innebär.

Det kanske kräver att du behöver åka hem från jobbet på lunchen för att gå ut och gå eller ge mat till djuret. Eller kanske behöver du lägga om semesterplanerna för att du inte kan vara borta två veckor i sträck längre.

Att skaffa katt

Katter är ofta en omtyckt och relativt lättskött husdjur. Många katter klarar sig ganska bra själva flera timmar hemma. Se dock till att ta undan föremål i hemmet som kan vara farligt för katten. Eller sätta upp någon säkerhet, exempelvis ha barnlås på spisen och inte ha vaser och krukor stående högt upp som katten kan riva ner och få på sig.

Det kan även vara bra att träna katten lite successivt på att vara själv kortare stunder, så katten känner sig trygg med att vara ensam.

 

]]>
Bra energilösningar för er med lantbruk https://lucats.se/bra-energilosningar-for-er-med-lantbruk/ Wed, 18 Jan 2023 07:00:00 +0000 https://lucats.se/?p=181 Solceller är en bra lösning för er som är lantbrukare. De kan användas för att ladda och driva olika typer av maskiner och byggnader på gården. Solcellerna kan också hjälpa till att minska beroendet av fossil energi. Därmed också bidra till att minska utsläppen av växthusgaser.

En annan fördel med solceller är att de inte kräver någon form av rörlighet eller underhåll. Det gör att de är enkel att installera och använda.

Välj rätt storlek på din anläggning

Viktigt att tänka på är att välja rätt storlek på solcellsanläggningen för att säkerställa att den kan leverera tillräckligt med ström för att täcka dina förväntade behov. Ta en titt online för att få mer information. Det är också viktigt att välja solceller av hög kvalitet. Att installera dem på en plats där de kan få tillgång till så mycket solljus som möjligt är kritiskt för att maximera energin de kan producera.

Genom att välja rätt solcellslösning kan lantbrukare dra nytta av den förnybara energin från solen. På så sätt bidrar ni till att minska beroendet av fossil energi. Dessutom kan solceller vara en kostnadseffektiv lösning på lång sikt. Det eftersom att de inte kräver något underhåll och kan generera energi under många år.

]]>
Ny soffa på grund av katten https://lucats.se/ny-soffa-pa-grund-av-katten/ Tue, 12 Oct 2021 11:51:53 +0000 https://lucats.se/?p=156 När du skaffar katt bör du vara medveten om vad det innebär i förväg. Exempel på det är att tänka på att katter klöser. Detta kommer att innebära en fara för dina tygbeklädda möbler, som till exempel din soffa eller dina mattor.

När du köpte din katt, tänkte du dig då att även köpa en ny soffa? Oavsett om det var din åsikt när du skaffade din katt eller inte, bör du ta en titt på nätet.

En dag när du kommer hem märker du att din katt har kanske kissat i din soffa, igen. Eller kanske har den klöst på din soffa alldeles för mycket den här gången, och du bestämmer dig för att det är dags för en ny soffa.

Var hittar du din nya soffa?

Din nya soffa hittar du om du tar dig en titt på nätet. Det finns oändligt många sidor när du kan hitta både nya och begagnade soffor. Det finns även sprayer som gör att din katt inte kommer att kissa eller klösa på din nya soffa. Det kan vara en bra försäkring att testa det också för att vara på den säkra sidan, och slippa köpa ännu en ny soffa.

]]>
Föra husdjursdagbok https://lucats.se/fora-husdjursdagbok/ Mon, 25 Feb 2019 13:54:13 +0000 https://lucats.se/?p=149 Att vara husdjursägare kommer med mer ansvar än många tänker på när de själv skaffar sitt första husdjur. Att hålla koll på hur det mår är väldigt viktigt då en del djur kan vara ganska duktiga på att gömma sina problem. Ett bra tips är att föra en dagbok över saker som händer i djurets liv. Detta är något som kan vara viktigt för veterinären att veta vid ett besök.Till att börja med gäller det att välja hur man ska föra denna dagbok. Att skriva det på datorn, surfplattan eller mobilen kan vara praktiskt för en själv, men mindre så för veterinären. En fysisk anteckningsbok kan därför vara ett smartare val. En ordentlig Moleskine anteckningsbok är ett perfekt exempel.Nu blir ju sedan frågan: vad ska man skriva ned? Till viss del är detta upp till var och en. Vill man föra väldigt noga anteckningar kan man skriva ned vilken typ av mat man ger husdjuret, hur mycket och om när man byter till ett annat märke. Detta kanske vissa känner är lite väl mycket med det är inte omöjligt att det kan vara bra att veta om djuret skulle få problem med magen till exempel.Vissa hundägare gillar också att ta anteckningar angående träning och utvecklingen av den. Detta är dock betydligt vanligare för exempelvis jakthundar än vanliga sällskapshundar. Att föra anteckningar över en längre period kan enklare belysa var om någonstans hunden, eller tränaren för den delen, behöver mer träning.Sjukdomshistorian är dock en av de viktigaste faktorerna man kan skriva ned i dagboken. Varje skada och sjukdom husdjuret får kan informera om framtida problem och ge en veterinär den information de behöver för att lista ut vad som kan vara fel eller för att de den bäst anpassade behandlingen.

]]>
Vänja katten vid utelivet https://lucats.se/vanja-katten-vid-utelivet/ Tue, 08 Jan 2019 13:16:27 +0000 https://lucats.se/?p=144 En katt som varit innekatt eller kattungar som ännu inte upplevt utomhusmiljön, behöver vänjas vid den nya tillvaron innan de känner sig säkra. Du som ägare är en viktig del för att de ska våga och vara säkra.

Van inne först

Om du planerar på att släppa ut katter för att du har flyttat och har bättre förutsättningar nu, ska du alltid vänta tills katterna är bekväm i sitt nya hem. Det kan ta allt från några dagar till några veckor. Låt dem utforska hemmet fritt och var uppmärksam på om de blir spända eller springer iväg vid olika vardagsljud. Så länge de fortsätter att gömma sig vid tillfällen då de tidigare inte gjort det, är de inte redo att gå ut.

Följ med ut

Du som ägare blir snabbt den enda tryggheten när katten går ut. En del katter är nyfikna och vandrar gärna runt och nosar, medan andra stryker sig mot väggar eller springer in igen. Bara för att de backat en eller tio gånger betyder det inte att de inte kan bli utekatter, det tar olika lång tid för olika katter. Sätt dig utomhus på en stol och lämna dörren öppen. Nyfikenheten tar över och katterna kommer att vilja gå ut. Medan de nosar och undersöker kan du leta upp ett mobilspel via exempelvis bramobilcasino.se och luta dig tillbaka. Lek med slots och videopoker medan katten leker med fjärilar.

Testa sele

Utemiljön kan vara farlig för en katt, speciellt om du bor nära en väg. Om du vill ha katten under uppsikt men erbjuda en utomhusmiljö kan du träna din katt att gå i sele. Tränings börjar inomhus, de behöver vara någorlunda van med selen innan du kan testa utomhus. Du kan inte rasta en katt som en hund, istället får du följa med katten på sina rövarstråt och se till att den inte börjar klättra upp i träd eller försvinner in under byggnader.

]]>
Hundens första tid https://lucats.se/hundens-forsta-tid/ Wed, 20 Jun 2018 14:20:27 +0000 https://lucats.se/?p=136 När du får hem din hundvalp kan du förvänta dig samma procedur som när du tog hem din första kattunge, med några tillägg. 

Rumsren

En hund är inte rumsren när den kommer hem till dig. Den tidigare ägaren har säkerligen påbörjat träningen men i en ny miljö kan du behöva börja om. Hunden behöver gå på toaletten ungefär en kvart, tjugo minuter efter den har ätit och en kisspaus efter tupplurar. Du kan skynda på processen genom att lyfta ut hunden när det är dags, valpen kommer inte pinka medan du håller i den. Om du ställer klockan och gör samma sak på natten kommer det inte ta lång tid innan vovven är rumsren.

Närhet

Valpen behöver mer närhet än kattungen, och katten behöver redan en hel del. Medan kattungen gärna utforskar och söker efter dig för mat och tröst kommer valpen vilja att du följer med på utforskningen. Du behöver också ha möjlighet att vara hemma med valpen eller ha någon som kan vakta den, en liten valp kan inte vara hemma själv. Hundar är flockdjur och de mår dåligt av att vara ensam. Du kan börja träna att lämna valpen själv när den är äldre och trygg i hemmet. Du kan dock träna lite lätt så fort valpen är bekväm hemma genom att lämna rummet några minuter åt gången.

]]>
Katter och internet https://lucats.se/katter-och-internet/ Mon, 18 Dec 2017 14:55:12 +0000 https://lucats.se/?p=130 Alla som är vana användare av internet vet säkert om det fantastiskt underliga fenomenet om katter och internet. Det är svårt att säga riktigt varför detta först blev ett fenomen överhuvudtaget, men idag är det helt enkelt ett faktum att internet har tagit vår relation till katter till helt nya höjder.

Videos och bilder på vanliga huskatter verkar finnas överallt på nätet idag. Går man tillbaka i tiden i ett försök att förstå sig på detta kan man bland annat säga att den första kattvideon som någonsin blev uppladdad till Youtube var faktiskt Youtubes medgrundare, Steve Chen, som 2005 lade upp en video på sin egen katt, Pyjamas, när den lekte med ett snöre. Året därpå såg vi den första kattvideo som gick viral. Den videon hette “Puppy vs Cat” och kan ses nedan. Videon har nu över 16 miljoner visningar.

Året efter denna video dök upp uppstod ännu en milstolpe i katternas internet när Eric Nakagawa och Kari Unebasami startade sajten I Can Has Cheezburger där de delade roliga bilder på katter och startade fenomenet LOLcats där folk delade bilder på katter med överliggande text av alla möjliga slag, oftast med ett smågulligt och grammatiskt inkorrekt sätt att uttrycka sig. Men katter nöjde sig inte bara med att vara i bild- eller videoformat på nätet.

Fascinationen med dem gav även upphov till många andra former av media, och även om vi har sett serietidningar, filmer och tv-serier med katter i huvudrollen sedan tidigare hade internetkatterna gett ett helt nytt liv till dem. Spelvärlden var heller inte sen med att använda katter som fokus och de kunde dyka upp på de mest osannolika platserna. Katter blev ett sådant kulturellt fenomen att de tog sig långt utanför internetkulturer och började bli viktiga i även mer akademiska sammanhang. 2015 öppnade en utställning på Museum of the Moving Image i New York kallad “How Cats Took Over The Internet” där man tittade just på hur katterna nådde sin dåvarande internetberömmelse och varför folk gillade dem så mycket.

Ett flertal individuella katter har fångat en stor del av internets uppmärksamhet, som Grumpy Cat, Lil Bub och Maru, och har haft en betydelsefull inverkan på sina ägares liv. Ägaren av Grumpy Cat, Tabatha Bundesen, fick så många erbjudanden från så många olika håll bara dagar efter att Grumpy Cat dök upp i sociala medier att hon kunde säga upp sig från sitt jobb som servitris och hade bara efter två år genererat mer än 100 miljoner dollar från Grumpy Cats framträdanden och andra antaganden. Trots hur snabbt internet normalt sett tappar intresset av ett ämne så fort nästa dyker upp, finns det inga trender på att katter kommer lämna sin plats som internets okrönta kungar och drottningar.

]]>
Kattbilder – ta dina egna! https://lucats.se/kattbilder-ta-dina-egna/ Wed, 01 Nov 2017 14:04:52 +0000 https://lucats.se/?p=123 Om det är någonting på nätet som är populärt så är det kattbilder och kattfilmer av alla dess slag. Söta katter, roliga katter, korkade katter, stora katter, små katter, o.s.v. i en aldrig sinande ström. Det verkar helt enkelt som att folk inte kan få nog av katter i allra största allmänhet, någonting som i och för sig inte är speciellt svårt att förstå! Av denna anledning så kanske det är dags även för dig att börja ta dina egna kattbilder, om det är så att du äger en katt som du vill visa upp för omvärlden!För den som vill följa i samma spår som många andra kattfotografer på internet så är det inte speciellt svårt att komma igång. De flesta av oss äger en smartphone av något slag utrustad med en helt duglig kamera. Bilderna kanske inte blir fantastiska, men räcker ändå för att få en känsla över om detta är någonting som man tycker är roligt eller ej.Märker man dock av att snabbt blir biten av fotandet och tycker detta är väldigt underhållande så rekommenderar vi dock att man tids nog ser till att uppgradera sig, åtminstone en aning. Detta gör du kanske bäst via CyberPhoto, ett svenskt företag som driver en av nordens ledande webbshoppar inom just foto och där du hittar bra kvalitet till bra pris.Med en bättre utrustning så kan du nämligen gå vidare med ditt fotande och ta helt andra bilder än vad du tidigare kunde. Det kan handla om sådant som att fånga en bild på mycket längre håll, få skarpare upplösning, samt mycket, mycket mer. Ja, man kan helt enkelt säga att man slipper begränsa sig, något man inte vill göra om man verkligen fått blodad tand och är ute efter de allra mest unika och vackra bilderna som bara är möjligt att ta.Vi rekommenderar även att du ser till att skaffa ett konto som du kan börja bygga upp på någon social webbsajt som exempelvis Instagram, så att du tids nog kan samla på dig ett stort antal följare som också gillar kattbilder lika mycket som du!

]]>
Hund och katt? https://lucats.se/hund-och-katt/ Tue, 22 Nov 2016 09:53:05 +0000 https://lucats.se/?p=116 Stämmer det verkligen att rivaler är som hund och katt? Om man har haft både hund och katt samtidigt så vet man att det inte stämmer. De kan verkligen bli bästa vänner, men ibland kanske de kan behöva lite hjälp på traven. Börja med att köpa in det du behöver till din nya familjemedlem.hund och katt

Skaffa tillbehör till hunden

När hunden kommer till sitt nya hem och det redan finns en katt där, kommer hunden garanterat att vara nyfiken på katten. Men som vi vet så gillar katter att vara ensamma en stor del av tiden. Därför är det viktigt att du redan innan hunden kommer har köpt bra och stimulerande hundtillbehör som aktivitetsleksaker, träningsredskap och en bädd.

Gör katten trygg

För att göra katten trygg när du skaffar en hund, behöver du i förväg hitta en säker plats till din katt där den kan få lite egen tid och få den att känna sig trygg. Även om katten är den som bott i huset ett tag så kommer det hela te sig lite konstigt för katten och den kommer att bete sig lite annorlunda i början.Det är bra om katten får ett eget lite ställe där den kan få vara för sig själv och samtidigt ha tillgång till både mat och vatten och eventuellt sin toalett också. Den kommer att ta tillflykt till sitt eget lilla krypin, men efter ett tag kommer det räta på sig och de kommer att bli riktigt bra vänner.

Hur uppträder du med den nya familjemedlemmen

När du kommer hem med din nya valp är det bra om de två är åtskilda till att börja med. Låt valpen bli van med hemmet innan ni presenterar dem för varandra. Låt det ta tid utan att du behöver skynda på att de ska träffa varandra. Låt dem ta den tid de behöver. Låt valpen känna att den har ditt stöd att försöka kontakta katten och trösta när den blivit avhyst av katten för första gången.

]]>