Hundens första tid

När du får hem din hundvalp kan du förvänta dig samma procedur som när du tog hem din första kattunge, med några tillägg. 

Rumsren

En hund är inte rumsren när den kommer hem till dig. Den tidigare ägaren har säkerligen påbörjat träningen men i en ny miljö kan du behöva börja om. Hunden behöver gå på toaletten ungefär en kvart, tjugo minuter efter den har ätit och en kisspaus efter tupplurar. Du kan skynda på processen genom att lyfta ut hunden när det är dags, valpen kommer inte pinka medan du håller i den. Om du ställer klockan och gör samma sak på natten kommer det inte ta lång tid innan vovven är rumsren.

Närhet

Valpen behöver mer närhet än kattungen, och katten behöver redan en hel del. Medan kattungen gärna utforskar och söker efter dig för mat och tröst kommer valpen vilja att du följer med på utforskningen. Du behöver också ha möjlighet att vara hemma med valpen eller ha någon som kan vakta den, en liten valp kan inte vara hemma själv. Hundar är flockdjur och de mår dåligt av att vara ensam. Du kan börja träna att lämna valpen själv när den är äldre och trygg i hemmet. Du kan dock träna lite lätt så fort valpen är bekväm hemma genom att lämna rummet några minuter åt gången.